Συνέδριο Economist: Μαρινάκης και Φράγκου για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τους δασμούς Τραμπ
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αμερικανικοί δασμοί στο επίκεντρο του Economist με Μαρινάκη και Φράγκου.
![Συνέδριο Economist: Μαρινάκης και Φράγκου για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τους δασμούς Τραμπ](https://koinonia.gr/uploads/images/202501/image_870x_6799f29071c81.jpg)
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο εμπόριο και οι επερχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ απασχόλησαν το Συνέδριο του Economist, με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων του ναυτιλιακού και οικονομικού τομέα.
Στο πρώτο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Ο Κόσμος του 2025» έλαβαν μέρος ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, η πρόεδρος της Navios Maritime, Αγγελική Φράγκου, και ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp., Βαγγέλης Μαρινάκης.
Η Αγγελική Φράγκου υπογράμμισε ότι το 2025 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως τόνισε, το 10% του παγκόσμιου στόλου ανήκει σε ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται υπό κυρώσεις, ενώ η διατήρηση των περιορισμών στο Ιράν έχει μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η ασφάλεια στη διέλευση από τη στρατηγικής σημασίας Ερυθρά Θάλασσα, όπου αν και υπάρχει προσωρινή εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή.
Βαγγέλης Μαρινάκης: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, ανησυχία για την Ευρώπη
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια σε περιοχές που δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις». Όπως ανέφερε, είναι προς το συμφέρον όλων να αποφεύγεται η ναυσιπλοΐα από τις επικίνδυνες ζώνες, καθώς «είναι ένας κίνδυνος που δεν χρειάζεται να πάρουμε».
Όσον αφορά τους προαναγγελθέντες δασμούς του Τραμπ, ο Έλληνας εφοπλιστής εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι τελικά θα βρεθεί μια ισορροπημένη λύση. «Ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας και επιδιώκει να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά οι αγορές πάντα βρίσκουν τρόπο να προσαρμοστούν», σημείωσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πολλές φορές, ενόψει εκλογών, γίνονται υπερβολικές δηλώσεις για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά η πραγματικότητα των αγορών τελικά επιβάλλει πιο ρεαλιστικές λύσεις.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ηγεσίας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική των κυρώσεων και ο ενεργειακός αναβρασμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος ενέργειας και ανατιμήσεις που πλήττουν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Αναφέρθηκε ειδικά στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η βιομηχανική της ισχύς βασίστηκε στο φθηνό ρωσικό αέριο και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Αντίθετα, για την Ελλάδα, εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία, λέγοντας ότι η χώρα, έχοντας περάσει μια δύσκολη οικονομική κρίση, έχει καταφέρει να αποκτήσει ισχυρότερη βάση ανάπτυξης. Τόνισε ότι η άνοδος του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι δασμοί του Τραμπ και το παγκόσμιο εμπόριο
Ο καθηγητής Kenneth Rogoff, αναλύοντας την πολιτική των δασμών του Τραμπ, προειδοποίησε ότι «οι δασμοί έρχονται», εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του για την επίδραση που θα έχουν στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Όπως σημείωσε, ιστορικά, οι υψηλοί δασμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών και αύξηση του πληθωρισμού, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Βραζιλίας, όπου η προστατευτική πολιτική περιόρισε τις εμπορικές της δυνατότητες.
Τόνισε ότι, παρότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως οι δασμοί θα πλήξουν την Κίνα, στην πραγματικότητα, το κόστος συνήθως μετακυλίεται στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Κατά την άποψή του, η Ευρώπη θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς η έλλειψη συντονισμένης στρατηγικής ενδέχεται να τη φέρει σε δυσμενέστερη θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Συμπέρασμα
Το Συνέδριο του Economist ανέδειξε τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγορές το 2025, με τη ναυτιλία να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων. Οι ανακοινώσεις του Τραμπ για νέους δασμούς εντείνουν την αβεβαιότητα, όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Αγγελική Φράγκου υπογραμμίζουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις προσαρμογής. Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία φαίνεται να κινείται σε θετική τροχιά, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίοδο αναταραχών και προκλήσεων.