Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από Κάιρο: Η Συρία και το διεθνές δίκαιο

Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για σταθερότητα και σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από Κάιρο: Η Συρία και το διεθνές δίκαιο
Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για σταθερότητα και σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο ως θεμέλιο για την πορεία της Συρίας προς τη σταθερότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συνεργάζονται στενά για τη σταθερότητα στην περιοχή, αποκρούοντας κάθε ενέργεια εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. «Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια που προκαλεί εντάσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι συμφωνίες ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελούν παράδειγμα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, καθώς και τη σημασία μιας κυβέρνησης που σέβεται τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. «Η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα μετατρέψει τις δύο χώρες σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη. «Η ενεργειακή μας συνεργασία προάγει εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Υποστήριξε πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανούς σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το προσφυγικό ζήτημα. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την αποτροπή παράνομης μετανάστευσης, ενώ εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί ισχυρό θεμέλιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προάγοντας ταυτόχρονα την ευημερία και την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών. Με αυτό το πνεύμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο μέλλον.