Ανακάλυψη μοναδικού αρχαίου κτηρίου στην Ιερουσαλήμ: Μια ματιά στο παρελθόν του Πρώτου Ναού

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μοναδικό τελετουργικό κτήριο από την περίοδο του Πρώτου Ναού.

Ανακάλυψη μοναδικού αρχαίου κτηρίου στην Ιερουσαλήμ: Μια ματιά στο παρελθόν του Πρώτου Ναού
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μοναδικό τελετουργικό κτήριο από την περίοδο του Πρώτου Ναού.

Η ανατολική πλαγιά της Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψε μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη που φωτίζει την περίοδο του Πρώτου Ναού. Σε ανασκαφή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκε κτήριο 220 τετραγωνικών μέτρων, χρονολογούμενο στον 8ο αιώνα π.Χ. Η κατασκευή περιλαμβάνει οκτώ θαλάμους λαξευμένους στον βράχο, εξοπλισμένους με βωμό, οβελίσκο (masseba), πιεστήριο λαδιού και πατητήρι κρασιού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κτήριο χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές πρακτικές, ενώ ο Ναός του Σολομώντα λειτουργούσε ακόμα στο Όρος του Ναού, σε κοντινή απόσταση. Το δάπεδο ενός από τους θαλάμους περιείχε μυστηριώδη σκαλίσματα σε σχήμα V, πιθανώς βάση για τελετουργικό τρίποδο. Επιπλέον, μια κρύπτη με αντικείμενα, όπως μαγειρικά δοχεία και σκαραβαίοι, αποκαλύφθηκε σε γειτονική σπηλιά, ενισχύοντας τη σύνδεση του χώρου με τις αρχαίες τελετουργίες.

Η κατασκευή πιθανότατα σταμάτησε να χρησιμοποιείται κατά την περίοδο των θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων του βασιλιά Εζεκία, ο οποίος συγκέντρωσε τη λατρεία αποκλειστικά στον Ναό της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η μεταρρύθμιση αυτή εξάλειψε διασκορπισμένες τελετουργικές τοποθεσίες, όπως αυτή.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκίνησε ήδη από το 1909 με τον Βρετανό εξερευνητή Montague Parker, αλλά οι σύγχρονες ανασκαφές υπό τον αρχαιολόγο Eli Shukron ξεκίνησαν το 2010, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Κληρονομιάς, Amichai Eliyahu, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «συναρπαστική μαρτυρία για το πλούσιο παρελθόν της Ιερουσαλήμ», υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της περιοχής με την εβραϊκή ιστορία και πολιτισμό.

Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μια μοναδική προσθήκη στις γνώσεις μας για την περίοδο του Πρώτου Ναού, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της Ιερουσαλήμ ως κέντρου θρησκευτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην αρχαιότητα.